Luontomietteitä

Nyt kun kovasti ihmetellään, miksei meillä ole leivosia tai kottaraisia tai pääskyjä. Siihen on selitys. Pelloilla ei ole enää lehmiä ja eikä niiden lantakasoja, joissa monet ötököt ja mönkijät kehittyivät. Ennen pienet kasat pelloilla olivat hyttysille ja monille toukille oivallisia kehityspaikkoja, ja linnut saivat ruokaa. En ole vuosiin enää nähnyt kottaraisparvia, tietysti yksi syy on se, että etelä-Euroopassa niitä pyydystetään jopa verkoilla. - Mieheni kanssa olimme joskus Genovassa ja kun kävelimme vanhassa kaupungissa, näimme ravintolan mainoksen, jossa tarjoiltiin kottaraisia! Emme menneet syömään kottaraisfileitä. 

En ole pitkään aikaan kuullut leivosen liverrystäkään, joka oli mukava kevään merkki aikoinaan. Maalaiskotimme sähkölangoilla istuskeli isot määrät haarapääskyjä aikoinaan. Niiden liverrys oli mukavaa iltamusiikkia. Mutta meillä olikin paljon kärpäsiä linnuille ruuaksi. Lehmien ansiosta kärpäsetkin lisääntyivät ja linnut saivat ruokaa. 

Luonnon palauttamiseksi siksi, mitä se oli 60-70-luvulla on varmaan mahdoton tehtävä. Lehmistäkin on tehty haittaeläin luonnonsuojelijoiden mielestä! Ihmetellään hyönteisten vähenemistä kesällä, mutta aika selkeä syy siihen löytyy. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kesyjä sorsia

Pihamme pupuset

Pihapiirissä ja mökillä